Review De Sims 3 Studententijd

De studenten uitbreiding van de Sims 2 werd slecht ontvangen toen deze was aangekondigd. Toch toen de uitbreiding uitkwam was het een groot succes, zelfs zo’n groot succes dat hij in de top 3 staat van uitbreidingen die het meest gevraagd uitbreidingen. Nu is het eindelijk zo ver, de Sims 3 Studententijd.

Nieuwe gameplay voor het normale leven

Naast de universiteit’s gameplay brengt deze uitbreiding ook een aantal extra gameplay toe aan de basis game, zo is de nieuwe smartphone aanwezig, met de nieuwe vaardigheid sociaal netwerken.

Ook de sociale groepen zullen te vinden zijn in elke buurt. Deze sociale groepen geven je ook de extra kansen zoals je deze in de universiteit zult krijgen, alleen zijn ze in de normale wereld wat moeilijker te behalen.

Een nieuwe bezoeker is er ook in de normale buurt, zo zul je een bezoekje krijgen van de Sims Universiteit mascotte, deze zal wat spulletjes langs brengen om je te helpen op de universiteit. (Jong)volwassen sims krijgen ook de optie om een vaardigheidstest te doen, doe deze vooral want het kan je extra geld en punten op leveren voor als je naar de universiteit gaat. Ook geeft deze test aan welke richting het beste is voor je Sim mocht je deze nog niet weten.

Sociale groepen

Zoals op veel scholen in het echte leven worden mensen vaak een label opgeplakt zoals de nerd, rebel en sportfanaat. Deze sociale groepen zijn nu ook te vinden in de game. Wat wel anders is met deze sociale groepen is dat je het “label” niet krijgt van andere, maar zelf moet zorgen om in een bepaalde groep te horen. Dit doe je door activiteiten te doen die in die groep vallen, zoals games spelen, kruiden eten of het spelen van tafeltennis.

Elke groep kent 5 levels, bereik je een level dan ontvang je een extra vaardigheid, object of kans. Zodra je level 5 bereikt van een van de groepen, dan zul je de kans krijgen om een speciale carrière op te starten die bij die tak hoort. Je start tevens met een hoger loon als je daarbij ook nog eens je school afmaakt.

Dit extra element is een goede toevoeging aan de game en is lastiger en beter uitgevoerd dan de ster niveaus uit de sims 3 na middernacht. De extra kansen en vaardigheden kun een sim enorm helpen in het leven en leveren ook nog leuke gebeurtenissen op.

Op naar de universiteit

Wanneer een sim de leeftijd van een jong volwassene bereikt kan deze naar de universiteit gaan. Dit doet de sim door zich in te schrijven via de Computer of Smartphone. Vervolgens kies je de richting van de Sim en het aantal punten deze sim moet halen. De meer punten de drukker het rooster. Verder kan de Sim kiezen om dit uit te strijken over 1 of 2 semesters.

Zodra je alles gekozen hebt voor je Sim zal de verhuiswagen je sim komen ophalen en is het tijd om gedag te zeggen tegen je huishouden en je oude huis. Na een paar minuten laden zul je terecht komen in de “Sims Universiteit”. Hier kun je kiezen om in een studentenhuis te gaan wonen of in een normaal huis.

Studentenhuizen kennen 3 types, mannelijke, vrouwelijke of gemengde studentenhuizen. Voor studentenhuizen betaal je geen huur of rekeningen maar zul je wel vaak de rotzooi (en as) van je mede bewoners moeten opruimen.

In de normale huizen zul je huur moeten betalen, deze huur wordt bepaalt op basis van de afstand tot de echte campus en de grootte van het huis, deze huur betaal je per semester en zal automatisch betaald worden. Hier heb je het geluk dat je geen mede bewoners hebt die de boel in de hens kunnen steken of overal hun afval laten slingeren.

De eerste dag op de campus zul je meteen even naar de studenten vakbond gaan om daar kennis te maken met je richting en misschien wat nieuwe vrienden op doen. Daarnaast zijn de mee te nemen spulletjes altijd een pluspunt.

Hoewel het altijd leuk is om in een studentenhuis te leven lijken de studentenhuizen in de Sims 3 minder leuk dan in de Sims 2. Wat vooral lijkt te missen is het hebben van een eigen kamer en hebben van een cafetaria waar het eten altijd klaar staat. Ook de mede bewoners die nog al weinig doen is best irritant, de hopen kleding en afval is nou niet bepaald gezellig en het fornuis wat om de dag in brand vliegt is nou ook niet echt fijn

Tijd om te sla… studeren

Om je diploma te kunnen halen zul je moeten slagen voor tentamens en proefwerken, om daar voor te slagen zul je moeten studeren. Studententijd kent 2 manieren om te studeren, zelf studeren via een boek, computer of zelfs je smartphone of om lessen te volgen.

Deze lessen zijn weer opgedeeld in 3 soorten: activiteiten, colleges en lessen. Lessen zullen plaatsen in de nodige scholen (rabbit holes) op de campus, hier kun je simpel kiezen wat je sim tijdens de les zal moeten doen, colleges vinden plaats in het gebouw van de studentenvakbond, tijdens deze colleges mag jij de hele sim besturen, zo kun je aantekeningen maken maar ook slapen is een optie voor tijdens de les. De activiteiten zullen plaatsvinden om een openbare kavel of buiten een school, tijdens deze activiteiten zullen je sims hun vaardigheden verbeteren door de studie objecten te gebruiken. Ook hier bij kun je precies kiezen wat je sim zal doen.

Elke vrijdag zullen de tentamens en proefwerken plaatsvinden, voor dat je sim naar deze school gaat zorg je er voor dat de studie meter goed vol zit, op deze manier is de kans van slagen erg hoog.

Wanneer je sim slaagt voor al zijn proefwerken of tentamens zal de Sim alle punten ontvangen welke deze in de 1 of 2 semesters moest halen. Na het ontvangen van deze punten zal je sim na een dag weer vertrekken naar huis, heb je alle benodigde punten voor een bepaalde richting dan zal je sim zijn diploma in ontvangst nemen, hiervoor kan het zijn of haar familie uitnodigen naar de Sims Universiteit. Ook na deze uitreiking heeft de Sim nog 1 dag om afscheid te nemen om daarna weer naar huis te vertrekken.

Dat we niet alle lessen zien is misschien ook maar goed, want de meeste lessen zijn nog al saai om 2 uur op je scherm te zien. Wel is het erg leuk en goed uitgewerkt dat je sim nu naar verschillende scholen gaat en niet alleen maar 1 gebouw binnenloopt. Ook het studeren is moeilijk genoeg. Zo zul je niet altijd de hele meter vol krijgen zonder stress, sociale verwaarlozing of een vieze sim.

Vrije tijd wat is dat?

Naast het studeren op de campus is het ook de tijd om wat leuks te doen met vrienden. Dit zal je sims wel moeten afwisselen met school en zal je sim een keuze moeten maken tussen boeken of vrienden. Wanneer je sim dan eindelijk vrije tijd heeft kan deze zich op de universiteit vermaken op verschillende kavels. Zo is er voor de nerds de stripboek winkel, voor de sportfanaten de bowling baan en sportschool en voor de rebellen is er de koffie-winkel.

Tijdens weekende is het nutteloos om te studeren, de studiemeter is bevroren dus in de weekende kunnen je sims zich lekker vermaken en laten gaan. Tijdens de weekende loop je ook de kans om een kans beet te pakken, sociale groepen willen je nog wel eens een extra kans geven om wat extra punten te scoren binnen de groep. Zo krijg je misschien wel eens de kans om te experimenteren met iemand van je eigen geslacht.

Wie liever geld of studiepunten wil scoren kan bij de verschillende scholen activiteiten doen voor geld, pas wel op want sommige activiteiten leveren je misschien wel groene bladeren op…

Het vrije tijds aspect van de Sims 3 Studententijd is naar mijn mening precies goed, in vergelijking met de Sims 2 is er meer te doen en lijkt het meer op een echte studententijd, het bewerken van huizen en de hele buurt zorgt er ook nog eens voor dat je makkelijk de toevoegingen van andere uitbreidingen kunt toevoegen aan de universiteits buurt. Wat wel minder is zijn de vele uitnodigingen voor feestjes, maar dit lijkt nog steeds een bug te zijn in het spel

Kopen en bouwen 

De bouwmodus in de Sims 3 Studententijd kent weinig toevoegingen op een paar muurstijlen en ramen na zijn er geen spectaculaire veranderingen. Wat wel opvalt is dat het volledige studentenhuis nu makkelijk te verbouwen is en nieuwe studentenhuizen bouwen geen cheating meer vereist.

Nieuwe objecten zijn er in de Sims 3 Studententijd genoeg. Zowel nieuwe vormen van oude objecten als compleet nieuwe objecten zijn te vinden in de game. De meeste objecten zijn echt in het thema van studenten kamers: hip maar goedkoop.

Nieuwe gameplay objecten zijn bijvoorbeeld de snoep automaten en het opklapbed. Beide objecten kunnen zorgen voor de nodige droevige gebeurtenissen als je niet goed oplet. Ander objecten in de Sims 3 Studentijd zijn vooral bedoeld voor de vrije tijd, zo heb je de espresso bar, de bowling baan (ook voor in huizen) en de sap stand.

In de koop en bouw modus zijn dus geen speciale dingen te vinden in de Sims 3 Studententijd. Maar er zijn genoeg nieuwe objecten om plezier mee te beleven en je huizen of kamers goed aan te kleden voor een goede of slechte student.

Kleding en kapsels

De Sims 3 Studententijd kent vooral kleding voor de (jong)volwassen categorie en dit is dan vooral kleding die in een van de 3 sociale groepen past. Daarnaast zit er nog wat nettere kleding bij. Wat wel te merken is zijn de invloeden van het echte leven op de Sims 3 Studententijd.

De meeste kleding lijkt te zijn voor de vrouwelijke studenten, de mannelijke hebben op typische sportkleding na enkel een paar shirtjes met een nerdy of neutrale opdruk. Ook zijn het aantal accessoires en schoenen erg beperkt.

De haarstijlen zijn net als de kleding vooral voor de vrouwelijke studenten. Mannelijke sims   kennen 5 nieuwe kapsels die ook weer goed aansluiten op deze sociale groepen. Vrouwelijke sims hebben 6 haarstijlen waarvan de meeste elementen bevatten zoals een haarband of kralen. Dit zijn ook weer de typische haarstijlen die passen bij de sociale groepen.

Kleding en kapsels is niet mijn sterkste punt in de Sims maar ze vullen me niet tegen in studententijd. De kleding past goed bij het onderwerp van de game, alleen hadden er best iets meer kapsels in mogen zitten en net iets meer gedrukte shirtjes (voor mannen)

Conclusie

De Sims 3 Studententijd is zeker een verbetering als ik het moet vergelijken met de Sims 2. Er is meer te doen buiten lessen om, de lessen zijn leuker neergezet en het is vooral moeilijker gemaakt. De sociale groepen is een leuke en uitdagende toevoeging. Ook de campus ziet er goed uit en voelt echt aan als een studenten stad.

Wat wel een enorme tegenvaller is zijn de studenten levens in de Sims 3 Studententijd. De sociale groepen zijn een leuke toevoeging, maar de studentenhuizen waar je veel tijd door brengt zijn erg saai en soms zelfs vreselijk irritant. Het is leuk dat we nu makkelijk onze eigen studentenhuizen kunnen bouwen maar ik mis toch echt de kleine kamers en de cafetaria, ook de Sims in deze studentenhuizen hadden best wat slimmer gemogen.

Simlicious geeft de Sims 3 Studententijd een 7,8