Preview de Sims 3 Studententijd

7 maart is niet alleen een dag voor de fans van SimCity, ook Sims fans krijgen hun wil. Een van de veel gevraagde uitbreidingen komt dan eindelijk uit: de Sims 3 Studententijd. Deze uitbreiding brengt je Sims het studentenleven in zoals de veel gespeelde uitbreiding de Sims 2 Studentenleven.

Het studentenleven

Het studentenleven kan in de Sims 3 op elk moment beginnen, als je tiener wordt, jong volwassene, volwassene of ouder. Je schrijft je gewoon in op de computer of je nieuwe smartphone en je bent weg naar de nieuwe studenten buurt. Wie liever wat extra geld me neemt kan een test doen, deze zit in de welkoms-kit die je zult ontvangen zodra je een huis betreed. Je moet wel zien deze test te slagen om een beurs te krijgen.

Vervolgens krijg je de keuze om te kiezen welke richting je in gaat, hoeveel punten je moet behalen en of je 1 of 2 semesters wilt spelen. Daarna zal een verhuiswagen verschijnen, zullen je Sims afscheid nemen en de nieuwe wereld zal beginnen met laden. Op dat moment zal zowel je huishouden als je studenten hun leeftijd bevriezen, niemand gaat dus dood van ouderdom terwijl je de student aan het uithangen bent.

Zodra je in de nieuwe studenten buurt aankomst zul je een plek moeten kiezen voor je studenten om te gaan wonen, studenten kunnen in eens van de gemengde studenten huizen gaan wonen of in een specifiek mannen of vrouwen studentenhuis. Hoe dichter je bij de campus zit hoe meer huur je zult moeten betalen. Woon je liever op jezelf dan is dat ook mogelijk in een van de losse huizen. Eenmaal in een studentenhuis zoek je een kamer op, deze kun je bemachtigen door op het bed te klikken een bedeigendom in te stellen. Het verschil hierin met de Sims 2 is dat je nu met meerdere mensen in 1 kamer kunt wonen.

Hoewel studententijd veel overeenkomsten toont, heeft het ook een aantal grote verschillen. Zo heb je niet 1 les op een dag zoals in de Sims 2, maar heb je een compleet lesrooster met lessen, colleges, excursies en examens. Lessen en examens zijn nog steeds de bekende rabbit holes, maar colleges en excursies zijn wel volledig te besturen en te bekijken. Zorg dan ook dat je sim niet in slaap valt tijdens een van de colleges.

Elke student moet zijn tijd zien te balanceren tussen school en vrij tijd. En als dat nog niet genoeg is zal er ook nog gewerkt moeten worden om de huur te kunnen betalen. Gelukkig is het mogelijk om af en toe even te studeren op je nieuwe smartphone, al zal dat niet zo snel gaan als door een boek te lezen of door een van de studeer objecten te gebruiken.

Wie dan toch de tijd heeft om andere dingen te gaan doen kan leuk een feestje vieren met vrienden, rond het kampvuur zitten, sap drinken, tafel tennissen, strips lezen en nog veel meer. Je sims hoeven zich dus op de universiteit niet te vervelen.

Sociale status

Alsof het leven op de universiteit nog niet moeilijk genoeg is, moet je ook nog een “Sociale Status” bijhouden. Deze status kent 5 levels per categorie en kent 3 categorieën: De nerds, de rebbelen en de sport fanaten. Door bepaalde interacties zul je invloed krijgen en uiteindelijk een level omhoog gaan. Elk level heeft zo zijn eigen voordelen, zo kan een nerd level 5 game-ontwikkelaar worden, kunnen rebbelen een baan als kunstbeoordeler krijgen en kunnen sportfananten sportagenten worden.

Baantjes

Iets wat me al snel opviel is dat de Universiteit geen part-time baantjes kent. Hier heb je echt kleine baantjes. Zo kun je bij de school der wetenschappen een proefkonijn worden (wat je misschien wel eens in een plantsim kan veranderen) of bij de school der kunsten naakt poseren. Voor andere baantjes zul je op de vacaturelijst moeten kijken bij een studentenhuis.

Helaas is het niet mogelijk het werk van de barista in het koffiehuis tijdelijk over te nemen of te gaan werken bij de bowling baan.

Nieuwe locaties

De nieuwe universiteit kent ook een aantal totaal nieuwe locaties. Zo heb je naast een altijd handige supermarkt ook een nieuw koffiehuis, waar Sims lekker kunnen relaxen, koffie kunnen drinken of iets kunnen eten. Voor de nerd sims is een een stripboek winkel met een speciale game ruimte. Voor de sportievere Sims is er een bowlingbaan aanwezig.

Creëer een Sim

Zoals elke uitbreiding bevat ook de Sims 3 Studententijd weer nieuwe kleding, accessoires, haar en eigenschappen. Er is redelijk wat kleding voor zowel man als vrouw aanwezig, helaas geen voor peuter, kind en ouder. Daarnaast zijn er een aantal nieuwe tattoo’s toegevoegd met onder andere school en club logo’s. De nieuwe eigenschappen zijn hip, sociaal ongemakkelijk en onweerstaanbaar. Hip brengt meteen een extratje met zich mee, deze plaatst namelijk de straat kunst tas al in de inventaris van de Sim.

Meer CAS screenshots op Facebook

Nieuwe objecten

De catalogus is met studententijd ook flink aangevuld, zo zijn er een aantal ruimte besparende objecten zoals het uitklap bed, de kleine koelkast en zelfs een kleiding kleding kast. Naast een groot aantal decoratieve objecten zijn ook de objecten van de studierichtingen gewoon te vinden in de koop catalogus, dus als je wilt spelen met een ander beroep kun je dit object gewoon kopen.

Voor wie zijn eigen scholen wil bouwen (al zullen deze niet echt gebruikt kunnen worden als scholen) zijn het schoolbord en de lezenaar gewoon aanwezig in de catalogus, het schoolbord heeft een groot aantal opties die ook als niet student gebruikt kunnen worden.

Meer screenshots op Facebook

Weetjes

 • De universiteit’s stad heeft alle weers-effecten als je Jaargetijden hebt.
 • De universiteit’s stad is te bewerken.
 • Wie zijn kamer te klein vind kan het hele studentenhuis verbouwen, geen beperkingen.
 • Er is een nieuwe muziek soort: nerd rock.
 • Je kunt een plantsim worden door een verboden vrucht te eten, baby’s zijn gewone sims maar bij geboorte krijgt de oude een verboden vrucht in de inventaris.
 • Als je echt afgestudeerd bent heb je de keuze een extra eigenschap te kiezen, samen met een eigenschap per sociale group komt dat neer op maximaal 9 eigenschappen.
 • Nerd, rebel of sportfanaat invloed is te koop als levenslange beloning.
 • Een nerd kan online games spelen als hij level 1 bereikt.
 • Je hebt nu de mogelijkheid welke soort game je wilt spelen.
 • Anderen kunnen een examen voor je maken.
 • Je blijft vrienden met Sims uit de universiteit’s stad als je terugkeert, deze kun je vervolgens naar jou wereld laten komen.
 • Plantsims hebben geen honger of hygiëne meer.