Preview De Sims 3 Exotisch Eiland

Op woensdag 29 mei kregen we de mogelijkheid om een preview en hands-on van de Sims 3 Exotisch eiland bij te wonen. In deze preview vertellen we alles wat we tijdens de hands-on en preview zijn tegengekomen.

Woonboot

Een van de nieuwe features van de Sims 3 Exotisch Eiland is de woonboot of eigenlijk meer “gebouw” boten sinds alle gebouwen (zelfs rabbit holes) op een woonboot fundering kunnen worden gebouwd. Een woonboot kent maar een aantal bouw restricties ten opzichten van een normaal huis, zoals het plaatsen van een vijver of planten is niet mogelijk en het verven van de grond evenmin. Zwembaden zijn wel te plaatsen op de eerste, tweede en derde verdieping maar niet op de begaande grond, ook kelders kunnen maar 1 laag in de fundering.

Ook het leven op de woonboot is redelijk normaal, alles kan gebeuren op een woonboot, brandweer, politie en inbrekers kunnen alsnog met een speedboot naar je toekomen om je te helpen als je midden op zee zit. Zelf naar het vaste land gaan kun je doen doormiddel van een eigen boot of of de water taxi.

Alles van de woonboot begint in een zogenaamde “haven”, hier vind je een loop plank om de fundering te plaatsen of aan boort te gaan van de woonboot. Eenmaal op de woonboot kan de woonboot bestuurd worden door op een plek in het water te kiezen voor “Hierheen varen” de boot zal hier heen varen en vervolgens weer tot stilstand komen, je woonboot zal dus nooit zomaar verdwijnen van zijn locatie.

Duiken en andere water activiteiten

Een van de nieuwe grote activiteiten in de Sims 3 Exotisch Eiland is natuurlijk het duiken. Je begint als snorkelende sims water te verkennen tot je Duiken niveau 2 bereikt, op niveau 2 speel je de eerste “veilige” duik plek vrij: “Rotsrif”. Nu kan het echte duiken beginnen, je sim zal eerst naar het anker van de plek gaan om vervolgens met een duik uitrusting onderwater te duiken. De kamer van het spel duikt dan meteen met jou mee onderwater en je ziet de wonderen van het onderwater rijk.

In dit onderwater rijk zul je verschillende dingen tegenkomen zoals grotten, ruïnes en schatkisten. Ook andere Sims en ZeeMeersims zullen onderwater te vinden zijn. De meer je duikt de beter je duik vaardigheid wordt, de langer je overwater kunt blijven en de meer plekken je zult vinden. Maar pas op, rotsrif is de enige “veilige” plek. De andere plekken kunnen wel eens een ongewenste en dodelijke gast bevatten. Als ze het vlees in je inventaris ruiken ben je er zeker geweest.

De meer avontuurlijke Sims zullen onderwater op zoek kunnen gaan naar de grotten en schatkisten. Schatkist kunnen landkaarten bevatten om eilanden vrij te spelen of zullen waardevolle stenen bevatten. Grotten zijn een goede schuilplaats voor haaien maar kunnen je ook lijden naar een verborgen eiland of duik plek. De minder avontuurlijke duikers kunnen vissen vangen, zeewier plukken of leuke kiekjes onderwater schieten.

Boven water is er gelukkig ook nog genoeg te doen, hier kunnen je Sims water skiën, windsurfen of gewoon lekker in het water spelen. Ook het water op gaan met een bood of waterfiets is een optie.

De echte water ratten kunnen van hun plezier hun beroep maken door strandwacht te worden en de stranden te beschermen van verdrinkende Sims in deze nieuwe carrière. Het leuke aan deze carrière is dat je volledig in controle bent van wat je sim voor actie zal ondernemen. Is je boze buurvrouw aan het verdrinken dan keek je net even de andere kant op…

Resorts

Resorts zijn een van de grote features in de game. Het brengt een beetje de gameplay van de Sims 2 Gaan het maken maar dan in resorts stijl. Als je huishouden genoeg geld heeft kunnen ze zelf een extra kavel kopen, deze kunnen ze omzetten naar een resort en vervolgens kunnen ze helemaal zelf het resort bouwen. Wil je wat meer uitdaging en er weinig aan uitgeven. Dan kun je er voor kiezen om een resort te “kopen” via de telefoon. Dit kost je niks maar je krijgt een slecht lopend resort ergens in de wereld en jij moet hem gaan verbeteren.

Om een resort zelf te bouwen heb je 2 verplichtingen. Je moet een incheckbalie plaatsen en een van de twee resort torens. Deze toren is verplicht omdat wanneer je geen slaapkamers of sanitair plaatst je sims hier hun behoefte kunnen doen. Wees niet bang dat deze toren veel ruimte in beslag neemt, level 1 van de goedkope toren is maar 1 klein (strand) huisje.

Om je resort te verbeteren kun je zelf kamers bouwen via de normale bouwmodus of gebruikmaken van de nieuwe resort blauwdrukken. Ook met andere objecten kun je je vrije gang gaan. Zodra je een, twee of drie plusjes ziet opstijgen weet je zeker dat de toevoeging goed is voor je resort, zo zal een zwembad met wat fonteinen al gauw 2 plusjes opleveren.

Via resortbeheer op de telefoon of de incheckbalie kun je onderhoudspersoneel aannemen. Dit personeel zal al het kapotte sanitair of apparatuur repareren ook ruimen zij de rotzooi van het hele resort op. Maar pas op, lage kwaliteit onderhoudspersoneel wil nog al snel gaan luieren in het resort. normaal zal het resort beter schoonhouden en hoog zal zelfs een verbetering van je resort opleveren.

Per activiteit (incheckbalie, buffet, bar enz.) op je resort kun je ook kiezen hoe “luxe” deze actie is, hoe luxer hoe beter het resort maar daardoor wordt het resort ook gelijk een stuk duurder in onderhoud. Deze prijs kun je natuurlijk weer doorrekenen aan je gasten alleen bij een hoge prijs zul je wel minder sims zien komen.

Als je het zelf te druk krijgt met familie of het resort kun je per activiteit ook personeel inhuren in dezelfde classes als onderhoudspersoneel. Maar hierbij kun je ook kiezen per dienst, ochtend, dag of avond. Wil je je resort helemaal perfect maken, dan kun je de werknemers ook in andere kleding laten rondlopen dit kun je instellen per werknemers of voor alle werknemers

Zodra Sims een nachtje op je resort hebben geslapen kun je zien wat ze van dit verblijf vonden en wat je eventueel nog kunt verbeteren. Een keer per maand is het ook mogelijk om het geld wat je resort verdient heeft op te nemen in het familie kapitaal.

Verborgen eilanden

Een andere leuke feature van de Sims 3 Exotisch Eiland is het ontdekken van verborgen eilanden, deze in mist omgeven verborgen eilanden zijn niet te bezoeken nog te bekijken. Om deze eilanden echt vrij te spelen heb je 3 opties:

 • Koop de “Kapiteinskaart” levenslange beloning om elk eiland wat je ziet vrij te spelen
 • Zoek de vier stukken van (of een hele) landkaart om een bepaald eiland vrij te spelen
 • Ga op ontdekking in de grotten om uit te komen op een verborgen eiland

Zodra je een eiland ontdekt hebt, is deze ook meteen van jou, de kavel op dit eiland wordt meteen een eigen privé kavel van je huishouden om een 2de huis op te bouwen of een (extra) resort.

ZeeMeersims

ZeeMeersims zijn de nieuwe levensvorm in de Sims 3 Exotisch Eiland. Deze levensvorm verschilt van de zeemeermin dat deze ook op het land kan leven. ZeeMeersims die aan land gaan zullen tijdelijk hun staart verliezen. Isla Paradiso kent al een aantal ZeeMeersims, deze zul je niet snel op het land tegenkomen maar eerder tijdens het duiken.

ZeeMeersims hebben het voordeel dat ze nooit aangevallen zullen worden door haaien en meteen de beste duikers zijn en lang onderwater blijven. Ook kennen de ZeeMeersims geen hygiëne, in plaats daarvan hebben ze hydratatie nodig, ZeeMeersims zullen dood gaan als ze te lang geen water aan hun schubben krijgen. Sterker nog als ze niet vaak genoeg in zout water terecht komen zullen ze weer veranderen in normale sims.

Wil je zelf een ZeeMeersim worden, dan kun je dit op 2 manieren doen. De “Zeemeerwier” levenslange beloning kopen of goed bevriend raken met een ZeeMeersim. Beide zullen je speciaal wier geven om te eten, wat je vervolgens in een ZeeMeersim verandert.

Weetjes:

 • De kraken monster komt niet heel vaak voor, maar de langer je op het water bent de groter de kans, om het helemaal te voorkomen kun je de “Krakenmaat” levenslange beloning kopen
 • De surfers groet heet “Shaka Bra”
 • De uitbreiding kent 2 nieuwe muziek soorten “Eilandleven” en “Strandfeest”
 • De wereld kent een groot hoofd eiland met de meeste faciliteiten. De criminele rabbit hole en het wetenschapslab hebben ieder hun eigen eiland
 • Waterskiën (vereist speedboot) is een vaardigheid die je kunstjes laat uitvoeren.
 • Alle openbare kavels of rabbit holes kunnen ook op een woonboot gebouwd worden, echter is hij is alleen te verplaatsen als de kavel in je eigendom is
 • Zodra je een ZeeMeerSim kent kunnen je deze oproepen door op de Sim te klikken
 • Verborgen eilanden zijn niet zelf te maken in de game of met de “Creëer een wereld tool”
 • ZeeMeerSims zullen nooit een boot pakken maar altijd zwemmen naar een eiland
 • Deze uitbreiding bevat normale en bad kleding voor kinderen, tieners, (jong)volwassenen en ouderen.
 • Er is een onderwater camera in het spel om je Sims onderwaterfoto’s te laten maken.
 • Kinderen kunnen ook duiken
 • Alle leeftijden kunnen in het water en zand spelen.
 • Ken je een ZeeMeersim? Dan kun je deze oproepen door op je Sim te klikken en op ZeeMeersim oproepen te kiezen
 • Er zijn twee nieuwe eigenschappen: waterrat en matroos.
 • Er zijn zes nieuwe levenslange beloningen:
  • Sterke maag: Nooit meer zeeziek
  • Stalen longen: Langer onder water kunnen blijven
  • Hotel mogul: Je krijgt een beloning boven op de inkomsten van je resort
  • Kaart van verborgen eiland: Speel alle eilanden vrij
  • Zeemeerwier: Transformeer je Sim in een ZeeMeersim
  • Krakenmaat: Voorkom aanvallen van de kraken

 

Conclusie

De Sims 3 Exotisch Eiland is zeker het aanschaffen waard. De resort gameplay is leuk en verassend voor de mensen die sims 2 gaan het maken kapot gespeeld hebben. Voor de mensen die niks om de resort bouwen geven zullen erg blij zijn met de duik opties of de opties voor woonboten en varen op het water.

Het aantal nieuwe objecten en kleding is deze uitbreiding ook perfect, het voegt veel strand en zee objecten en kleding toe. De stijl van de buurt is erg grieks maar past goed bij het resort leven gevoel.

Het enige wat ik op te merken heb aan de uitbreiding is dat je alleen in isla paradiso kunt spelen om te kunnen duiken, in andere werelden is het alleen mogelijk om te snorkelen.

Heb je nog vragen over de Sims 3 Exotisch Eiland, vrees niet maar stuur gewoon een mailtje via contact.

Graag wil ik EA Nederland en de andere fansites nog even bedanken voor de leuke dag. SimGuruGraham en SimGuruSmitty ook bedankt voor de antwoorden op onze brandende vragen.