Review de Sims 3 Jaargetijden

Sinds de release van de Sims 3 in 2009 is de meest gestelde vraag misschien wel “wanneer komt “weer” weer terug in de game?” De eerste geruchten begonnen met Na Middernacht. Helaas waren deze niet waar. Maar op 2 augustus 2012 was het dan eindelijk zover, EA kondigde officieel de Sims 3 Jaargetijden aan. Nu is de game al een aantal maanden uit en hebben we het spel goed kunnen testen. Hieronder onze bevindingen.

Weerseffecten

Wat natuurlijk het belangrijkste onderdeel is van deze uitbreiding zijn de weerseffecten als regen, sneeuw en hagel in het spel. Dit geeft niet alleen iets moois voor tijdens het spelen, het beïnvloed het spelen natuurlijk ook. Zo zal je sim snel onderkoeld raken of over verhit raken. Dit zal er voor zorgen dat je sim bepaalde dingen wel of niet kan gaan doen. Of misschien overlijd je sim wel aan bevriezing of verbranding. Ook spelen bepaalde weerseffecten extra interacties vrij, zo kunnen je sims natuurlijk in de sneeuw sneeuwballen gooien of op meren gaan schaatsen. In de regen kunnen je sims in de plassen gaan staan springen om hun jeugd weer een beetje te herleven.

De weerseffecten zijn in het spel zo gebalanceerd dat ze mooi zijn op goede PC’s maar ook nog steeds te zien zijn op de slechtere PC’s. Daarnaast is nu niet alles meer meteen sneeuw of meteen regen zoals in veel andere games, maar zal het rustig aan opklaren of zal de sneeuw rustig aan opstapelen in de grond. Wanneer je een betere PC hebt, zul je ook de regendruppels van dakranden vallen of de banden van auto’s die sneeuw opstuiven.

Festivals

Jaargetijden draait niet alleen om de effecten op de game, maar kent ook de festivals. Tijdens elk jaargetijd is er een speciaal festival, dit zal plaatsvinden op een van de kavels. In de meeste gevallen op de kavel wat normaal gesproken een groot park is. Op dit festival zijn specifieke dingen te vinden voor elk seizoen, zo heb je in de zomer de ijsco machine en de rolschaatsbaan, terwijl je in de winter een mooie schaatsbaan krijgt met een mooie half-pipe.

Ieder seizoen kent ook zijn eigen feestdag, zo heb je in de lente liefdesdag, in de zomer lummeldag, in de herfst spookdag en in de winter sneeuwvlokdag. Deze lijken veel op onze festivals, zo ga je op spookdag verkleed langs de huizen en is lummeldag meer een soort van 1-dag vakantie. Op deze speciale feestdagen zullen al je sims een vrije dag hebben, sims krijgen als ze het goed doen op het werk ook nog eens vakantie geld.

Objecten

Zoals elke uitbreiding kent ook jaargetijden een groot aantal objecten met nieuwe interacties. Zo heb je de half-pipe om je snowboard skills op te tonen en een parasol om je te beschermen van de hete zon. Ook de nieuwe paraplu mag zeker ontbreken om je sims droog te houden in de regen. Om je eigen festivals te bouwen (thuis of op een openbare kavel) heb je ook een aantal objecten zoals de taart wedstrijd tafel, de rolschaats baan, een hoefijzer arena en meer. Maar 1 object is speciaal, deze is in een eerdere patch al toegevoegd aan de game: de festival markeerder. Deze bol zie je in game niet, maar hiermee zet je alle objecten voor de speciale seizoenen, het leuke is dat je hiermee ook je huis automatisch kunt aankleden voor een bepaald seizoen.

Interacties

Naast een groot aantal objecten met interacties zijn er ook een aantal nieuwe interacties toegevoegd aan je sims en bestaande objecten. Zo kunnen je sims nu online daten op een computer, krijgen ze regelmatig vragen voor dates of een liefdesbrief en kunnen ze zelfs het weerbericht bekijken. Wie liever niet vast zit aan een zwembad, kan nu ook gaan zwemmen in de zee en wie weet kom je daar nog een aantal speciale dingen tegen.

Helaas heeft het weer ook zo zijn keerzijde. Zo zal je sim nog al snel ziek worden als hij te veel buiten komt in de niet correcte kleding. Of zal je sim allergisch worden in het lente seizoen. Naast wat niezen heeft dit gelukkig weinig invloed op het spelen. Maar wie dit toch niet fijn vind kan dit oplossen door bij het ziekenhuis een spuit te halen die dit voor de rest van het seizoen oplost.

Kleding en kapsels

Dit is de enige categorie in de uitbreiding die best wel tegen valt, hoe wel we nu voor alle leeftijden wel kleding hebben, is de kleding vooral buiten/regen kleding en halloween kostuums. Dit is aan de ene kant best begrijpelijk sinds de buitenkleding die er bij zit wel erg goed is. Maar ik had ook de meer zomerse kleding verwacht zoals meer zwemkleding. Ook truien voor de winter zouden niet zo heel gek zijn.

Ook kapsels vallen vies tegen, de meeste kapsels zijn meer onderdelen van halloween kostuums, alleen voor volwassen vrouwen zijn er 2 normale kapsel. De winter mutsen daarin tegen zijn wel weer erg goed en passen goed bij de buitenkleding.

Conclusie

Jaargetijden is een goed gevulde uitbreiding en voegt een mooi aantal nieuwe dingen toe aan de gameplay, na een tijdje zul je zelfs merken dat de weerseffecten niet meer weg te denken zijn. Hoewel jaargetijden wel gewoon een remake van de Sims 2 Seizoenen is wil nog niet zeggen dat de game geen nieuwe elementen kent. Zo zijn de festivals en speciale feesten een leuke toevoeging en zijn de weerseffecten een stuk beter dan de Sims 2. Wie dus nog twijfelt om deze uitbreiding te kopen, zeker doen. De uitbreiding is het geld dubbel en dik waard.

Simlicious geeft jaargetijden een 9,0