Mini-review: De Sims 4 Steelseries producten

Voor de lancering van de Sims 4 heeft EA besloten een deal te sluiten met Steelseries om een lijn van de Sims 4 producten op de markt brengen. Steelseries staat bekend als een echt bedrijf voor gaming producten en scoort ook aardig goed in de PC gaming wereld. Het was dus mooi om te zien dat we eindelijk echt goede producten kregen met de Sims 4 branding.

EA heeft eerder een deal gesloten met madcatz om een Sims 3 muis uit te brengen welke van kleur veranderde op basis van je sim zijn humeur. Echter was deze muis vreselijk; de kabel was erg stug dus de muis bleef verschuiven, de muis was veel te groot en lag totaal niet fijn in de hand, het muis wieltje was ook stug waardoor inzoomen een ramp werd. Al snel ben ik daarom terug naar mijn oude muis gegaan, een normale logitech muis die eigenlijk iets te klein was maar toch wel fijner werkte.

Ik was dus enorm blij om te horen dat EA een deal had gesloten met Steelseries voor een goede lijn aan producten. Ik heb de producten nu allemaal een week in huis en gebruik ze actief in combinatie met de Sims 4.

De Sims 4 gaming muis

IMG_1920

De Sims 4 gaming muis is het meest prominente stuk uit de serie, deze normale laser muis is niet te klein en niet te groot en heeft een mooie ergonomische vorm om fijn te gebruiken tijdens het  gamen. Het is een bekabelde muis, maar de kabel is lang genoeg en niet bepaald stug.

Het ontwerp van de muis is zowel goed voor links als rechtshandige gebruikers. De sims branding van de muis op zich is minimaal, op de bovenkant zul je een plumbob vinden die van kleur verandert op basis van je Sims emotie en deze werkt tevens als knop om de camera op je sim te centreren, aan de onderkant vind je het Sims 4 logo, dit is de enige Sims branding die je zult vinden.

De muis bevat in totaal 6 knoppen, links, recht, muis wiel, de plumbob en 2 buttons op de zijkant. Deze knoppen zijn standaard al ingesteld maar zijn aan te passen in steelseries engine, later meer hierover. Helaas is alleen de plumbob fixed en kun je deze niet aanpassen.

De muis werkt direct op windows en mac in elke game, je hoeft geen driver te installeren als je dit niet wilt. Standaard zal de kleur van de plumbob buiten de Sims 4 gekleurd zijn in (Sims) groen. Ook dit is echter aan te passen (per applicatie) in de steelseries engine. Dit is een grote plus ten opzichte van de madcatz muis.

Conclusie

De Sims 4 gaming muis een goed gebouwde muis met mooi ontwerp. Plus €30 is zeker niet duur voor een echte gaming muis met de Sims 4 branding.

Voordelen:

 • Accuraat en snel door de goede laser en het accurate muis wieltje.
 • Branding is minimaal maar toch leuk aanwezig doormiddel van de verschillende kleuren.
 • Ergonomisch goed gebouwd en de kabel is fijn in gebruik.
 • De prijs is niet al te hoog voor een Sims 4 gaming muis

Nadelen:

 • De plumbob knop op de muis zelf is niet aan te passen en is standaard gekoppeld aan de “n” toets op je toetsenbord.
 • Het instellen van de (extra) knoppen is nogal verwarrend in de steelseries engine.

Kopen:

De Sims 4 gaming headset

IMG_1919

De Sims 4 gaming headset is een simpele USB headset met de plumbob branding in de oorkleppen. De headset gaat niet volledig over de oren maar dempt wel aardig wat geluid, ook het geluid uit de speakers klinkt erg goed met n

ame in de Sims 4 zelf. Het lijkt er ook op dat de headset een speciaal audio profiel aan neemt waneer je de game op start.

De headset is gemaakt van plastic en voelde nogal goedkoop gebouwd aan, echter lijkt hij toch aardig stevig te zijn, na een aantal keer buigen en laten vallen is de headset nog steeds werkend en zonder beschadigingen.

De headset is voorzien van kussen op zowel het hoofd als op de oorkleppen om de headset comfortabel te laten zitten echter zit de headset op een normaal hoofd misschien ook nogal los, als je draait wil de headset nog wel eens van het hoofd vallen.

Het ontwerp van de headset is dit keer ook weer simpel met de plumbobs in de oorkleppen (welke net als de muis van kleur veranderen). Aan de bovenkant van de headset vind je nog een plumbob logo maar deze is subtiel in het plastic gemaakt.

Verder bevat de headset de kabel aan de linkerkant in plaats van aan de rechter kant zoals gebruikelijk. Dit omdat je anders de kabel in de weg hebt wanneer je de muis gebruikt. Voor linkshandige kan dit echter wel een probleem vormen. Ook bevat de headset een microfoon aan de linkerkant, deze heeft echter geen geweldige kwaliteit maar is echt goed genoeg als je met mensen wilt chatten of bellen.

Conclusie

De Sims 4 gaming headset is een goede (gaming) headset, maar daar is het dan ook mee gezegd. Hij bevat geen speciale features (afgezien van de plumbobs) en zal niet beter zijn dan je huidige headset of speakers. Echter moet ik wel eerlijk bekennen dat ik voor deze headset een hekel had aan headsets tijdens het gamen, maar dit heeft het flink verandert. Sterker nog ik daar deze headset nu altijd wanneer ik de Sims 4 speel.

Voordelen:

 • Zeer goed geluid.
 • Goede bouwkwaliteit, zit comfortabel.
 • Leuk design met de plumbobs.

Nadelen:

 • Connectie via USB, dus niet te gebruiken op smartphone of iPod.
 • De kussen zijn niet te verwijderen om schoon te maken, dus als ze vies zijn zullen ze vies blijven.
 • De headset is comfortabel maar zit wat te los en glijd iets te makkelijk van het hoofd wanneer je veel beweegt tijdens het spelen.
 • De prijs van €40 is naar mijn mening net iets te hoog, maar is voor een gaming headset nog enorm laag.

Kopen:

De Sims 4 QCK Muismat

IMG_1921

Een muismat is iets waar altijd licht over gedaan wordt wanneer je spullen koopt voor je (gaming) PC. Echter is een muismat toch aardig belangrijk. Het zorgt er voor dat de muis veel beter werkt en ondersteund je pols tijdens het gamen. De steelseries QCK serie wordt dan ook geprezen voor zijn goede kwaliteit.

De Sims 4 muismat is gebaseerd op de QCK serie van steelseries, deze serie werd jarenlang getest en verbeterd door gamers en heeft nu de ultieme kwaliteit. Dit maakt de Sims 4 muismat speciaal over een andere standaard muismat.

QCK series hebben een zachte bovenkant en een zachte vering in de mat zelf, hierdoor rust je pols optimaal tijdens het gamen op de mat en krijg je minder last van een muis-hand als je uren lang speelt. Bij een standaard muismat met een printje is dit allemaal hard en stug en is je pols vaak rood van het schuren over de rand van de muismat. Hier heeft de QCK serie geen last van.

Ook de print van de muismat is speciaal, op het eerst gezicht lijkt het gewoon een leuke render van de Sims 4 Sims op een bank, maar in de stof zitten kleine zwarten puntjes. Deze puntjes zorgen er voor dat de muis optimaal beweegt en niet ineens zal verspringen. Ook aan de onderkant van de muismat is gedacht, de onderkant is van rubber met een bepaalde structuur waardoor de mat niet snel wegglijd op gladde oppervlakte, zoals IKEA bureaus.

 

 

Conclusie

De muismat is zeer goed gebouwd en ik kan de mat zeker aanraden voor mensen die een degelijke muismat zoeken. De print daarbij is heel mooi meegenomen als je van de Sims houd. Ook de adviesprijs van €15 is niet hoog voor een muismat van deze kwaliteit. Tuurlijk kun je in elke winkel wel een muismat vinden van €5, maar deze hebben vaak de boven genoemde problemen en zijn vaak aardig klein.

Voordelen:

 • Groot en goed oppervlak.
 • Goede rubberen onderkant om glijden te voorkomen.
 • Mooie zachte bovenkant welke fijn in gebruik is.
 • Leuk design.

Nadelen:

 • De witte kleur is nogal vlek gevoelig, tijdens het schoonmaken met een licht natte doek liep een deel van de print ook nog een beetje uit.

Kopen:

Bonus: De Sims 4 Steelseries Plumbob

IMG_1918

Mensen die de Sims 4 Collector’s Editie hebben gekocht krijgen hierbij een plumbob lamp voor naast of op je PC. Dit lampje doet niets meer dan van kleur veranderen op basis van de Sims hun emotie. Dit kan handig zijn maar is vooral een leuke gimmick. De lamp is een officieel steelseries product en is dus mooi aan te passen in de steelseries engine. Het is dus geen irritante lamp waneer je in een ander spel zit.

Conclusie

Het lampje is mooi gemaakt maar het had naar mijn mening groter mogen zijn. Verder is de bouwkwaliteit goed en is het zeker een mooi ding om bij een collector’s editie te krijgen.

Voordelen:

 • Mooi gebouwd, toont mooi je Sims hun emotie.
 • Mogelijkheid tot uitzetten in andere programma’s via steelseries engine.

Nadelen:

 • Het lampje lijkt groter op beelden dan het in werkelijkheid is.

Kopen (De Sims 4 Collectors Editie): 

Mogelijk is de Sims 4 Collectors editie al uitverkocht wanneer je dit artikel leest. 

Steelseries Engine 3 en de Sims 4 Producten

Hoewel de muis, headset en de plumbob werken zonder ook maar iets te installeren is het misschien toch verstandig om de Steelseries engine te installeren. Dit programma geeft je meer controle over de producten die verbonden zijn.

De applicatie werkt op basis van profielen en kent standaard 2 profielen: “Default” en “The Sims 4 In-game”. Het default profiel is naar eigen zeggen aan te passen met kleuren en knoppen voor de muis. Het Sims 4 profiel is niet te bewerken om de een of andere reden. Wil je knoppen in dit profiel bewerken dan moet je deze of in een nieuw profiel instellen en deze koppelen aan de Sims 4 of deze wijzigen in de default profiel.

Profielen kun je koppelen aan een bepaalde applicatie of game, dit betekent dat wanneer je die applicatie of game opstart de steelseries engine automatisch dit profiel zal selecteren. Dit is enorm handig gezien de Sims 4 producten gekleurde led’s bevatten die je misschien uit wilt schakelen of wilt veranderen in andere games.

Conclusie

Het programma is gratis en is zeker een aanrader om deze te installeren. Echter is het programma niet beschikbaar in het Nederlands en zal het soms moeilijk zijn sommige dingen te ontcijferen. Een ander nadeel aan het programma vind ik het aantal “Colorshifts” die je kunt zetten op de led’s, deze zijn nog wat beperkt en niet heel geweldig naar mijn mening.

Conclusie

IMG_1923

De steelseries Sims 4 producten zijn een mooie en fijne set aan producten, ze hebben een goude bouw kwaliteit en zijn niet al te duur voor echte gaming producten. Verder lijkt er over deze producten echt nagedacht te zijn, vooral met de kleur die je kunt instellen voor andere games, inplaats van dat ze constant van kleur blijven veranderen.

Wil je graag deze producten dan kan ik vooral de muis en de muismat aanraden. De headset is niet echt een vereiste sinds de meeste van jullie toch wel gewoon via speakers zullen spelen of een eigen koptelefoon al hebben en de Sims 4 koptelefoon is ook niet heel geweldig. Mocht je maar een van de producten willen kopen dan kan ik vooral de muis aanraden om te kopen, mocht je een kleiner budget hebben dan zou ik de muismat pakken om het spelen toch iets plezieriger te maken.